Κατάστημα
Κατάστημα
211 11 52 801 Δευ - Παρ 09:00 - 17:00 Δημοκρίτου 7, Μεταμόρφωση, Τ.Κ. 14451
espa-logo-el
20 Χρόνια εγγύηση εγκαταστάσεων
Άτοκες Δόσεις
Άμεση Τεχνική Υποστήριξη
0
Προϊόν(τα): 0
Μερικό Σύνολο : 0.00
Προβολή KαλαθιούΤαμείο

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή όπως είναι γνωστό ενεργειακό πιστοποιητικό ή αλλιώς ΠΕΑ είναι η κατάταξη του ακινήτου σας (κτηρίου ή κτιριακής μονάδας -διαμερίσματος) σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση και τις ενεργειακές απώλειες. Μπορεί οι έννοιες αυτές να μοιάζουν κοντινές αλλά πρακτικά διαφέρει η σημασία τους. Με την έννοια ενεργειακή κατανάλωση οι ενεργειακοί επιθεωρητές εννοούν το τι ξοδεύουν σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, ηλιακή ενέργεια κλπ.) τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης για να διατηρήσουν σταθερές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού ή για άλλες χρήσεις. Στην έννοια ενεργειακές απώλειες συγκαταλέγονται συστήματα όπως η έλλειψη ή η ανεπαρκής μόνωση των τοίχων του σπιτιού, τα παλαιού τύπου κουφώματα κ. ά. που αντί να βοηθούν στη διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών, έχουν αρνητική επίδραση σε αυτό. Το ΠΕΑ κατατάσσει το κτήριο εάν πρόκειται για μονοκατοικία ή εάν πρόκειται να εκδοθεί για ολόκληρη την πολυκατοικία και την κτιριακή μονάδα που αποτελεί το μεμονωμένο διαμέρισμα στην αντίστοιχη ενεργειακή κλάση με βάση τα ηλεκτρονικά συστήματα του Κ.ΕΝ.Α.Κ. και επίσης προτείνει κάποιες παρεμβάσεις για την βελτίωση της κλάσης αυτής και της μεγάλης εάν υπάρχει ενεργειακής κατανάλωσης.

Ποιες είναι οι ενεργειακές κλάσεις για το ΠΕΑ;

Οι κλάσεις είναι 9 ξεκινώντας από την Η ως χαμηλότερη και φτάνοντας στην Α+ ως ανώτερη.  Ενδιάμεσα υπάρχουν οι Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε και Ζ . Η μετάβαση από τη μια κλάση στην άλλη δεν είναι κάτι απλό ή κάτι που θα γίνει με βεβαιότητα εάν δεν ακολουθηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή.

Πως προκύπτει η ενεργειακή κλάση ενός κτηρίου ή ενός διαμερίσματος;

Το ΠΕΑ εκδίδεται μετά από την επεξεργασία των στοιχείων του κτηρίου και αφού συγκριθεί μέσω ειδικών προγραμμάτων που έχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές με το ιδεατό κτήριο που διαθέτει ίδια επιφάνεια και ίδιες ανάγκες ενέργειας προκύπτει η ενεργειακή του κλάση. Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνεται η ετήσια πρωτογενής ενέργεια που καταναλώνει το κτήριο που μελετάται σε kW/m² με την ίδια κατανάλωση του ιδεατού κτιρίου. Από την σύγκριση αυτή προκύπτουν και οι ανάγκες σε μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας που αναφέρονται στο τελικό έγγραφο του ΠΕΑ .

Ποιες παρεμβάσεις μπορεί να προτείνει ο ενεργειακός επιθεωρητής;

Οι παρεμβάσεις που προαναφέρθηκαν είναι προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή για την βελτίωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και την καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής στο ακίνητο. Οι προτάσεις αυτές μπορεί να αφορούν την εφαρμογή κάποιου είδους μόνωσης των εξωτερικών κάθετων τοίχων ή της ταράτσας, την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης, την εγκατάσταση συστημάτων με εναλλακτικές πηγές ενέργειας(π.χ. ηλιακός, σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο κ.ά.) . Οι προτάσεις αυτές που δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά που αναφέραμε- απλώς αναφέρουμε τα πιο κοινά- μπορούν να εφαρμοστούν είτε ξεχωριστά είτε συνδυαστικά για καλύτερο αποτέλεσμα . Εάν πρόκειται για εξαιρετικά ενεργόβορο σπίτι ίσως πρέπει να γίνει μεγαλύτερος αριθμός και πιθανότατα όλες οι παρεμβάσεις που προτείνει ο ενεργειακός επιθεωρητής στο ΠΕΑ για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

 

Γιατί χρειάζομαι Ενεργειακό Πιστοποιητικό;

Το Ενεργειακό Πιστοποιητικό, ή αλλιώς  Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι απαραίτητο για:

 1. Ενοικίαση ενιαίου ή τμήματος κτιρίου .
 2. Κάθε πώληση ενιαίου ή τμήματος κτιρίου.
 3. Για την ανάρτηση αγγελίας (στον Τύπο ή στο διαδίκτυο) πώλησης ή μίσθωσης κτιρίου απαιτείται η έκδοση ΠΕΑ για την αναγραφή της ενεργειακής κατηγορίας του κτιρίου στην αγγελία.
 4. Με την περάτωση κατασκευής κτιρίου
 5. Μετά την ολοκλήρωση ολικής ανακαίνισης κτιρίου
 6. Για την ένταξη κτιρίων κατοικίας στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’  οίκον .
 7. Την ενεργειακή αναβάθμιση αυθαιρέτου, με συμψηφισμό έως και 50% του αρχικού προστίμου.
 8. Όλα τα δημόσια κτίρια.

Πότε ΔΕΝ χρειάζομαι ενεργειακό πιστοποιητικό-ΠΕΑ;

 1. Για κτίρια με χρήση θρησκευτική ή σαν χώροι λατρείας
 2. Για Κτίρια τα οποία η διάρκεια της χρήσης τους με βάση το σχεδιασμό τους δεν ξεπερνάει ι τα 2 έτη
 3. Για βιομηχανίες, βιοτεχνίες, εργαστήρια, αποθήκες, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, πρατήρια υγρών καυσίμων
 4. Για δωρεά εν ζωή, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς και δωρεά αιτία θανάτου
 5. Όταν πραγματοποιούμε ανανέωση ή τροποποίηση υφιστάμενου μισθωτηρίου

Πόση διάρκεια έχει το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης;

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ισχύει για 10 χρόνια χωρίς να χρειαστεί να το ανανεώσουμε. Χρειάζεται να κάνουμε έκδοση νέου ΠΕΑ σε περίπτωση ολικής ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου πριν το πέρας των 10 ετών.